Hogy elkülönítsük az ételeket savasító vagy lúgosító hatásuk szerint, a következő listát három alapvető kategóriára osztottuk: lúgosító, enyhén savasító és nagyon savasító. Még egy kategórián belül is van eltérés az ételek között, nem ugyanolyan mértékben lúgosítanak vagy savasítanak.
Az itt bemutatott osztályozás három oszlopos táblázatba rendeződik. A savas, de lúgosító ételek azok, melyek alapvetően savasak, mivel gyenge savakat tartalmaznak, mint például a citromsav. Ezeket a test könnyen kimeríti, szén-dioxiddá és vízzé alakítja őket az emésztés folyamán. Az ilyen ételek gazdagok lúgosító ásványokban, így lúgosító hatást fejtenek ki a szervezetre.
A gyümölcsök lúgosító, savas, de lúgosító, illetve enyhén savasító kategóriákra vannak felosztva. Mivel a legtöbb gyümölcsnek magas a cukortartalma, az enyhén savasító kategóriába kerülnek. Ha Ön nagyon savas, ha teljes mértékben nélkülözi az ilyne gyümölcsöket, vagy egy étkezésre korlátozza őket. Amint a szervezete pH egyensúlyba kerül,fogyaszthatja őket mérsékelten.
A tejtermékek lúgosító, enyhén lúgosító és savasító cssoportokba vannak osztva. Néhányan cáfolják a tényt, hogy a tejtermékek lúgosítóak lehetnek. Ez azért van, mert tejsavat tartalmaznak, ami egy gyenge sav.
Habár gyengének tekinthető, mégis elősegíti az oxigénhiányos környezetet és a fáradtságot. A tejsavat baktériumok termelik melyek a laktózon (tejcukron) élnek. Azonban a tej nagy mennyiségű lúgosító ásványi anyagot is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium és a kálium. Tartalmaz még foszfort is, melyek a kalcium felhasználásához szükségesek. Amikor ezek a lúgosító ásványok, mint például a kalcium, tejsavval kerülnek kapcsolatba, egy semleges só, kalcium-laktát keletkezik. Szóval, a tej tartalmaz tejsavat,de ásványokat is, melyekkel semlegesíti... Minél frissebb a termék, annál kevesebb tejsavat tartalmaz, így annál lúgosítóbb lesz.
A gabonák és a kenyerek lúgosító, enyhén savasító és savasító kategóriákra vannak osztva. A legtöbb gabona enyhén savasító, habár zöldségekkel keverve remek lúgosító étkezés készíthető belőlük. A húsok és halak enyhén savasító, savasító és nagyon savasító csoportokba tartoznak. Néhány hús természetesen nagyobb mértékben savtermelő, mint a többi. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy ezeket az ételeket legjobb kerülni, amíg a teste újra egyensúlyba nem kerül.
Az alábbi táblázat hasznos útmutató lehet egy egészségesebb, pH kiegyensúlyozott étrend és életstílus kialakításához.
Habár az egészséges étrend alapvető szerepet játszik a pH kiegyensúlyozás folyamatában, tehet még pár dolgot, hogy elősegítse a folyamatot:
- Tisztítsa meg a testét (belek, nyirok, máj, vesék).
- Hidratáljon! Igyon RENGETEG vizet... leginkább lúgos vizet.
- Egészítse ki táplálkozását lúgosító táplálékiegészítőkkel.
|
Tipp: Lehetőleg 80% (vagy több) lúgosító, és 20% (vagy kevesebb) savasító ételt fogyasszon.
Zöldségek |
Nagyon lúgosító |
avokádó brokkoli kelbimbó sárgarépa snidling csemegekukorica uborka ehető lopótök édeskömény
|
fokhagyma különféle füvek (pl. búzafű) zöldbab káposzta póréhagyma borsófélék paprika burgonya retek
|
cékla vöröskáposzta rebarbara spenót tök édesburgonya petrezselyemgyökér (fehérrépa) vízitorma cukkini |
Savas, de lúgosító |
savanyúságok paradicsom |
Enyhén lúgosító |
articsóka kelbimbó fejes saláta vöröshagyma borsófélék |
Aszalt gyümölcsök |
Enyhén lúgosító |
sárgabarack banán datolya mazsola
|
Enyhén savasító |
alma füge mangó őszibarack körte ananász szilva datolya mazsola |
Babfélék és hüvelyesek |
Lúgosító |
szójabab szójacsíra fehér bab |
Enyhén lúgosító |
tofu szárított borsó lencse vesebab |
Enyhén savasító |
csicseriborsó vörös bab |
Friss gyümölcsök |
Enyhén lúgosító |
kókuszdió meggy görögdinnye banán - minél érettebb, annál savasítóbbá válik |
Savas, de lúgosító |
grapefruit citrom |
Enyhén savasító |
alma sárgabarack fekete áfonya sárgadinnye tőzegáfonya datolya füge egres
|
szőlő kiwi mango szeder kopasz barack (nektarin) narancs papaya
|
őszibarack körte ananász szilva málna ribizli eper cseresznye mandarin |
Gabonapelyhek és kenyerek |
Lúgosító |
hajdina |
Enyhén savasító |
árpa barna rizs barna kenyér köles zabliszt zab quinoa rozs
|
tönköly tészta (teljes kiőrlésű lisztből) teljes kiőrlésű kenyér (élesztő nélkül) |
Savasító |
torták sütemények barna kenyér fehér liszt köles tészta (fehér lisztből) piték
|
búzadara búza fehér kenyér rizs élesztős kenyér |
Tejtermékek |
Lúgosító |
friss tej friss vaj friss sajt friss író friss tejsavó banánturmix |
Enyhén lúgosító |
brie sajt szárított sajt friss joghurt gyümölcs turmix pasztörizált tej rövid ideig állt tejsavó joghurt ital |
Savasító |
állott brie sajt állott író állott sajtok állott tejsavó állott joghurt kakaó tejszín
|
ultra pasztörizált tej kefír parmezán sajt édesített gyümölcsjoghurt |
Hús és hal |
Enyhén savasító |
sügér lepényhal máj osztriga csuka lazac pisztráng |
Savasító |
csirke harcsa tojássárgája óriás laposhal
|
kagylók belsőségek tonhal pulyka |
Nagyon savasító |
marhahús ponty felvágottak rák hering bárányhús
|
homár makréla disznóhús garnélarák borjúhús egész tojás |
Vegyes ételek |
Lúgosító |
almaecet* hidegen sajtolt növényi olaj zöld fűszernövények tengeri só stevia konyhasó |
*az almaecet lúgosít, mivel a benne levő ecetsav egy gyenge sav, és könnyen felhasználódik. A megmaradó anyagok lúgosítóak. |
Enyhén savasító |
barna rizs szirup fruktóz melegen sajtolt növényi olajok méz juharszirup nyers nádcukor ecet |
Savasító |
mesterséges édesítőszerek barnacukor feldolgozott éltelek konzervek kapribogyó hirdogénezett olajok ketchup
|
disznózsír margarin majonéz melasz gombák mustár fehér cukor |
Italok |
Lúgosító |
mandulatej friss limonádé friss zöldséglé zöld tea menta tea szójatej paradicsomlé víz, melynek pH-ja nagyobb, mint 7 |
Enyhén savasító |
szűrt víz zöld tea csapvíz |
Savasító |
sör fekete tea szénsavas víz kakaó kávé
|
cukrozott gyümölcslevek forró csokoládé likőr szénsavas üdítőitalok bor
|
|