http://alkalive.hu/ph_megertese.html
A pH és az egészségre gyakorolt hatásai |
|
Tűnődött-e valaha azon, hogy számos, társadalmunkat pusztító betegségnek akár ugyanaz is lehet az oka? Számos orvos, természetgyógyász és táplálkozásszakértő hiszi, hogy a magyarázat három szóból származik: Sav-lúg kiegyensúlyozotlanság. A túlsavasodás, egy olyan állapot, ami veszélyessé válhat, és legyengítheti a test összes rendszerét, nagyon gyakori manapság. Lehetővé teszi a szervezetünknek, hogy elősegítse a betegségeket, ellentétben a pH-egyensúlyban levő szervezettel, mely normális testműködést biztosít, így a szervezetünk ellenáll a betegségeknek. „Éppen annyira távolodunk el az egészségtől, amennyire a savképző ételek túl nagy mennyiségű bevitelével lehetővé tesszük a lúgok eltávozását. Talán meglepőnek tűnik, ha azt mondom, hogy minden betegség ugyanarról szól, nem számít, mik a megnyilvánulási formái, de tényleg így van.” Később, a nevezetes Lúgosíts vagy meghalsz című könyvében Dr. Theodore Baroody lényegében ugyanezt mondja: „A számtalan betegségnév igazából nem számít. Ami számít, az az, hogy mindegyikük ugyanabból az okból származik… túl sok savhulladék van a testben!” A pH fogalma A pH (power of hydrogen = a hidrogén ereje) egy oldat savasságának vagy lúgosságának mértékegysége. Egy 0-tól 14-ig terjedő skálán mérjük – az alacsonyabb érték savasabb, míg a magasabb érték lúgosabb (bázikusabb) oldatot jelöl. Amikor az oldat se nem savas, se nem lúgos, akkor pH értéke semleges, 7-es. A víz teszi ki az emberi test legnagyobb részét, 70%-át. A testnek van egy bizonyos sav-lúg (sav-bázis) aránya, melyben egyensúlyban vannak a pozitív (savképző) és negatív (lúgképző) töltésű ionok. A test folyamatosan igyekszik kiegyensúlyozni a pH-t, és amikor ez az egyensúly veszélybe kerül, sok probléma adódhat. Fontos megértenünk, hogy nem a gyomorsavról vagy a gyomor pH-értékéről beszélünk; a testfolyadékok és szövetek pH-járól van szó, ami teljesen más téma. Tesztelje a testének savasságát vagy lúgosságát pHion Diagnostic pH Test Strips-szel Ajánlatos tesztelni a pH-szintjét, hogy megállapítsa, szüksége van-e azonnali beavatkozásra. A pH Stix használatával gyorsan és könnyen meghatározhatja a pH-értékét a saját otthonában. Ha a vizeletének pH-ja 6,0 és 6,5 között van reggel, illetve 6,5 és 7,0 között este, akkor a teste egészséges tartományban működik. Ha a nyálának pH értéke 6,5 és 7,5 között marad egész nap, akkor ugyancsak egészséges. A legjobb időpontok a pH-érték mérésére: egy órával étkezés előtt és két órával étkezés után. Tesztelje a pH-ját két nap egy héten. A legtöbb ember, aki pH-kiegyensúlyozotlanságtól szenved, savas. Ez az állapot arra kényszeríti a testet, hogy kivonja az ásványokat – különösen a kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot – a létfontosságú szervekből és csontokból, hogy semlegesítse és biztonságosan eltávolítsa a savakat a testből. Ez az igénybevétel a testet nagyon megviselheti, és súlyosan, hosszú időre károsodhat az erős savasságnak köszönhetően. Ez egy olyan állapot, ami évekig észrevétlen maradhat. Az enyhe savasság a következő problémákat okozhatja:
A vizelet pH-ja A nyál pH-ja A helyes egyensúly megőrzése a kitűnő egészség érdekében Mi okozza a savasságot? Fontos! Egy étel savasító vagy lúgosító hatásának semmi köze az ételnek magának a savasságához vagy lúgosságához. Például a citrom nagyon savas, az emésztés és a felszívódás utáni végterméke viszont erősen lúgképző a testben. Hasonlóképpen, ha megmérjük a hús pH-ját, azt tapasztaljuk, hogy lúgos, viszont emésztés után egy nagyon savas maradékot hagy a testben, így, mint majdnem az összes állati eredetű étel, a hús is erős savképző. |